Starostovia obcí upozorňujú na neplnenie príjmov z podielových daní

22.06.2010 Prešov

Prešov 22. júna TASR) – Výrazný výpadok podielových daní, ktorý spôsobuje nenapĺňanie príjmových rozpočtov samospráv, vážne ohrozuje chod obcí a miest.
O kritickej situácii v oblasti financovania dnes na stretnutí s médiami informovali predsedovia troch regionálnych združení miest a obcí pôsobiacich v šarišskom regióne.
Podľa primátora Veľkého Šariša a predsedu Regionálneho združenia miest a obcí Prešov-Šariš Róberta Orosa sa v tomto roku v rámci Slovenska nenapĺňajú prognózy o 221 miliónov, preto sa pripájajú k výzve ostatných regionálnych združení, aby samosprávy dostali peniaze z podielových daní do 13. júla, čo by im v najbližšej dobe pomohlo aspoň čiastočne vykryť niektoré najnutnejšie záväzky. Rovnako žiadajú prijať perspektívne také opatrenia, ktoré môže predísť prípadným kolapsom obcí.
\"Predtým pravidelne dochádzalo raz v roku k výpadkom daní, ktoré sme vedeli prekryť a s tým sa rátalo. Teraz za šesť mesiacov je to tretí výpad. Za máj nejakých 30 percent sme dostali z toho, čo sme mali dostať, za jún iba 15 percent, \" uviedol primátor Veľkého Šariša. Podľa neho samosprávy nemôžu zostať pri riešení týchto problémov osamotené, pretože nebude možné zabezpečovať údržbu verejných priestranstiev, fungovanie materských škôl, základných umeleckých škôl, školských klubov detí, sociálnej oblasti a rovnako to ohrozí prípadnú realizáciu projektov financovaných z eurofondov.
Primátor Lipian a predseda Regionálneho združenia obcí Horná Torysa Eduard Vokál konštatoval, že mesačný výpadok za posledné dva mesiace predstavuje zhruba 100.000 eur. \"Keď som porovnával tri roky dozadu, tak k takémuto mesiacu sme vždy mali približne 52 - 54 percent príjmov z celého roka. Keď porovnám z toho výhľadu, ktorý mám na ministerstve financií, 2,189 milióna eur, je to 42 percent. Obávam sa, že ten výhľad je nereálny, \" povedal Vokál. Dodal, že v niektorých obciach je to percento výpadku omnoho vyššie.
Podľa neho to spôsobí, že sa budú musieť zaoberať škrtmi v rozpočte zhruba v objeme 300.000 až 400.000 eur. Pravdepodobne budú musieť pristúpiť aj k prijatiu úverov na spolufinancovanie projektov z EÚ.
\"Za každú cenu musíme urobiť to, aby sme čo najrýchlejšie a najviac tie eurofondy využívali, lebo to nám prinesie zamestnanosť a väčšie výnosy, \" dodal Vokál. Nepovažuje za správne prijatie takých zákonov najmä v čase krízy, ktoré predpísali obciam väčšie výdavky. Kritizoval aj meškanie financií od vlády za odstraňovanie škôd po povodniach v minulých obdobiach.
Starosta obce Sveržov a predseda Regionálneho združenia MaO Šariš, ktoré združuje samosprávy z okresov Bardejov, Svidník a Stropkov, Pavol Ceľuch sa dotkol aj problematiky protipovodňovej ochrany, čo vo veľkej miere zostáva na bedrách obcí. Nedostatok podielových daní podľa neho rovnako spôsobuje obciam problémy pri zabezpečovaní sociálnej starostlivosti a prevádzku spoločných úradovní.
 

Vyberte región

mark